Krudtbrødre - Mod har ingen alder | Køge Museum

Krudtbrødre - Mod har ingen alder

I 1710 dukkede den svenske flåde pludselig op i horisonten ud for Køge havn.
Den danske flåde var i en sørgelig forfatning, efter den havde ramt hårdt vejr på vej tilbage til Køge. Kun ét skib var sejlklart, og stævnede alene ud for at møde den svenske flåde - nemlig linjeskibet Dannebroge.

Iver Huitfeldt, Køge MuseumI udstillingen lærer du skibets kommandør Iver Huitfeldt, samt de to krudtbrødre Pelle og Jens at kende. Vi følger den skæbnesvangre dag fra svenskerne dukker op i horisonten, og til Dannebroges 15 tons krudtlager eksploderer. 500 mand omkommer - 9 overlever.

Er Iver, Pelle og Jens blandt dem?

Krudtbrødre - mod har ingen alder handler ikke kun om skibet Dannebroge og den historiske begivenhed, der fandt sted i 1710. Den handler også om menneskene bag, og hvordan de trods vidt forskellige baggrunde alle var helte på hver deres måde. Udstillingens rum følger slagets og personernes udvikling. På din udleverede iPad guide er der både et faktaspor og et dramaspor, du kan følge:

Faktasporet fortæller om de forvredne genstande, vi har hentet op fra vraget i tidens løb, men også om deres betydning på den tid. På din guide kan du blive klogere på hvordan det enorme skib blev til, hvordan livet var ombord, og hvordan det forliste på den skæbnesvangre dag.

Med din iPadguide, kan du desuden dykke ned i et væld af ekstramateriale: Du kan lære om flådetaktik, om hvordan man laver marinearkæologi, og om hvad der kræves af de soldater, der i dag stikker til søs med flådeskibet Ivar Huitfeldt for at bekæmpe pirater ud for Afrikas kyst.

Dramasporet er udviklet i samarbejde med nogle af landets dygtigste tekstforfattere; Majse Garde og Kalle Bjerkø. De har været med til at udvikle succeser såsom Ørnen, Pagten, Jul i Kommunen og Antboy. Sammen med vores historikere, har de skrevet Krudtbrødre, der via historiske fakta og fri fantasi fortæller historien om heltemod og broderskab om bord på Dannebroge. Det er skuespilleren Jens Jørn Spottag, kendt fra Arvingerne, 1864 og Hvidsten Gruppen, der fortæller den gribende historie. Historien varer en lille time, og er delt op i 9 kapitler.

Udstillingen ligger i museumsbygningen er fra 1619, og huset har derfor selv været vidne til den grusomme historie udstillingen fortæller.

Med i billetprisen er udlån af museets iPadguides, hvor historier, billeder og videoer gør historieoplevelsen vedkommende og interaktiv. Vi har opsat klatrekasser i udstillingen, der gør det nemt for børn at se de udstillede genstande, og bænke overalt i bygningen gør, at man kan tage sig tid til at udforske iPad guidens indhold og drikke en kop kaffe imens. Oppe på loftet kan I slænge jer i vores hængekøjer og fordybe jer i al det ekstramateriale, vi har lagt på jeres guides.

Når I ankommer til Køge bliver I taget godt imod af vores veloplagte museumsværter. De giver en grundig introduktion til iPadguiden og museets udstillinger, og står altid klar til at hjælpe jer, hvis I har problemer med udstyret eller trænger til en kop kaffe.

Her kan I se introfilmen til Krudtbrødre-udstillingen: