Fra den Hellige Maria til de bare damer - en fortælling om billedverden på 15-1600'tallets kakkelovne | Køge Museum

Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge
Torsdag, 1 marts, 2018 - 19:30 til 21:30

Torsdag den 1. marts kl. 19.30 afholder Køge Museum foredrag om kakkelovne og ovnkakler fra 15-1600’tallet på Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge. Foredragsholder arkæolog ved Museum Sydøstdanmark Annemette Kjærgård.

I løbet af 1500’årene indtræffer en  mindre revolution i Købstadens købmandsgårde. Den blev sat i gang ved, at byens bedre borgerskab nu, ligesom adelen et par hundrede år tidligere, fik bygget kakkelovne i deres huse. Derved opstod den røgfrie stue, og denne nye boligskik var med til at udstikke nye rammer og konventioner for både det private og det offentlige liv. Og udover ovnenes rent praktiske funktion lukkede kaklerne en rig billedverden ind i dagligdagen – en hel verden af religiøse fortællinger, men også glansbilleder af fyrster og fyrstinder, politiske agendaer, letpåklædte kvindefigurer, eksotiske fortællinger og andre kuriositeter.

Foredraget beskriver de ændringer for byens borgere, som kakkelovnens introduktion var en del af og den billedverden, der præsenteres gennem ovnenes rige motivverden.

Billetter á 75 kr.  - 60 kr. for medlemmer af Køge Museums Venner - kan købes i Køge Museums reception og her