Nyt i Hotspotmontren | Køge Museum
Historieoplevelser for hele familien

Nyt i Hotspotmontren

Sted: 
Køge Museum
Dato: 
Torsdag, 15 november, 2018 - 11:00 til Torsdag, 31 januar, 2019 - 16:00

I Køge Museums Hotspotmontre kan man se to kvindehuer fra 1800-tallet. Huernes nakker er broderet af profesionelle huekoner. I slutningen af 1700-tallet kom der en række store landboreformer og priserne på landbrugsvarerne steg. Det gav bønderne en større velstand, som bl.a. sås i klædedragten. Kvinderne i byerne var begyndt at bruge kappe med flæser og kniplinger, men kvinderne på landet blev ved med at bruge hue. Der blev bygget videre på tidligere tiders mode og teknik og tilføjet ny mode, og huerne fik et egnspræg, der fortate, hvor i landet kvinden kom fra. På Hedeboegnen og i Nordsjælland gik kvinderne med tunge femfoldede huenakker, der var rigt broderet med guld eller sølv. De første havde også silkebroderi, men efterhånden tog metalbroderiet helt over.

De udstillede huer er konehuer, hvilket ses på guldgallonen, det vævede bånd, der er sat på huen. Ugifte piger bar ikke guldgallon. I montren ligger også en rød tophue, om bonden brugte til daglig. Skulle han være fin, tog han kasket eller hat på. Huen er rød udvendig og har hvid flossyning indvendig. Den har været dejlig varm.

Mandens hovedbeklædning har været stort set ens i hele landet. Den røde tophue blev forbillede for nissens hue. I gamle skrifter er nissen en mand på størrelse med et 10'års barn. Han havde langt hvidt skæg og bar rød tophue, gråt tøj og træsko, den samme beklædning, som bonden brugte.

Entré: 
alm. entrepris